nýtování

Jak na ruční nýtování

Pro ruční nýtování budete potřebovat nýt, děrovací kleště nebo děrovač, pryžovou podložku, nýtovač a kladívko.

Velikost nýtu

Správně vybraná velikost nýtu je prvním předpokladem kvalitně provedeného nýtovaného spoje. Nýty se vyrábí v normalizovaných velikostech. Pro správný výběr nýtu je potřeba znát tloušťku spojovaných materiálů. Optimálně by měla být výška dříku u tenčích materiálů o 1-2 mm, u silnějších materiálů o 2-3 mm delší než je tloušťka spojovaných materiálů.

Děrovací kleště

Děrovací kleště mají otočnou hlavu s několika průbojníky různých velikostí, takže jejich výměna je otázkou chvilky. Jsou vhodné pro vytváření dírek u kožených materiálů do tloušťky 2 mm. Pro větší tloušťky je nutné použít děrovač. Delší rukojeti kleští zajišťují i při vynaložení menší síly, vysoký tlak na řezný nástroj. Profesionální děrovací kleště mají průbojníky (1,4 – 4,7 cm) z pevné oceli, ručky jsou zápustkově kované a kovadlinka je vyrobena z mosazi. Na kleště získáte celoživotní záruku. V případě ztupení, nebo poškození je možné jednotlivé průbojníky vyměnit. U levnějších děrovacích kleští Economy průbojníky (0,3 – 0,5 cm) vyměnit nelze.

 

Děrovací kleště otočné Profi

Profi otočné děrovací kleště 3230-00

Děrovač (průbojník)

Děrovač je ocelový nástroj, díky kterému dokážete vyseknout dírku pro nýt přes dva tenčí materiály položené na sobě najednou. Děrovací sety obsahují šest vyměnitelných ocelových průbojníků v průměrech od 1,9 do 4,7 mm. Kulaté děrovače je také možné pořídit jednotlivě, a to v průměrech od 1,59 do 16,8 mm.

 

Děrovací set Mini

Děrovací set 3003-00 

Pryžová podložka

Měkká pryžová deska chrání ostří průbojníku před ztupením. Do silnějšího bloku pryže je možné udělat děrovačem záseky. Pro občasné nýtování lze použít i pružné plastové prkénko. Dříve se používaly pláty z měkkého dřeva. Nevýhodou bylo rychlé otupení průbojníku a znehodnocení desky.

Nýtovač

Nýtovač je ruční nástroj, který má z jedné strany malou (kulatou, půlkulatou nebo peckovitou) prohlubeň, která vytvoří po roznýtování hlavičku požadovaného tvaru. Nýtovač je pro každý typ hlavičky a velikosti nýtu jiný:

Nýtovač sedlářských nýtů

Nýtovač sedlářských nýtů 8101

Postup ručního nýtování

1. Vyseknutí dírky pro dřík nýtu

Při nýtování se spojují dva a více přes sebe položených materiálů. Proto je nutné, vyseknout si ve spojovaných materiálech otvor odpovídající velikosti průměru dříku nýtu. Průměr otvoru na nýt nesmí být moc těsný ani výrazně větší. Bude-li otvor moc těsný, dřík otvorem neprojde. Bude-li naopak moc velký, hrozí hlavně u menších velikostí nýtů, při tahovém zatížení vytržení hlavičky nýtu z materiálu.

Při vysekávání se okraj otvoru malinko zdeformuje a dírka je větší než řezný nástroj. Deformace je způsobena procesem vysekávání. V první fázi dochází k stlačení materiálu pod nástrojem, tzv. zhušťování vrstev. V druhé fázi už dochází k samotné perforaci materiálu. Stlačený materiál se po vyseknutí vrátí do původního tvaru a dírka je o něco větší než řezný nástroj. Platí pravidlo, čím silnější materiál, tím je deformace větší. Na toto je třeba vždy pamatovat. Prostým přiložením dříku nýtu k otvoru průbojníku nezjistíte správnou velikost děrovače. Velikost průbojníku musí být malinko menší, než je průměr dříku nýtu. Nejlepší způsob určení velikosti průbojníku je vyzkoušet velikost otvoru na kousku materiálu.

Ruční nýtování

Na materiálu si vyznačíme místo, kde chceme mít nýt. Materiál si položíme na vysekávací podložku, děrovač (ostrou stranou) položíme kolmo na místo, kde chceme vyseknout dírku a kladívkem udeříme do horní části děrovače (rovná strana). Materiál by měl být perforován na jeden úder kladívka. Děrovač by se měl 0,5-1 mm zaseknout do vysekávací podložky. Dírka bude bez otřepů a bude mít z obou stran hladký povrch. Místo děrovače se dají použít otočné děrovací kleště.

Ruční nýtování
2a. Roznýtování otevřeného nýtu

Dřík vložíme z rubové strany do připraveného otvoru. Z lícové strany na dřík nasadíme hlavičku nýtu. Takto připravený nýt k roznýtování položíme na ocelovou kostku s rovným povrchem (něco tvrdého, nejlépe železného, co nepruží). Pokud máme, použijeme otočenou kovadlinku ze sady #8101. Na hlavičku nýtu přiložíme kolmo nýtovač a úderem kladívka do nýtovače nýt roznýtujeme (pokud možno do středu nýtovače, jinak se nýt roznýtuje zešikma).

Postup ručního nýtování
Je důležité klepnou kladívkem do nýtovače jen jednou a větší silou. Když budete klepat opakovaně, uděláte si do nýtu, nebo spojovaného materiálu rýhy.

Úderem nýtovače na hlavičku nýtu dojde k tomu, že dřík se v hlavičce nýtu zdeformuje, zvětší svůj průměr a tím dojde k vytvoření nerozebíratelného spoje.

Pro správně provedený nýtovaný spoj je důležité:

  • vybrat nýt správné velikosti dříku k tloušťce spojovaných materiálů,
  • při nýtování vyvinout dostatečnou tlakovou sílu při roznýtování,
  • úder kladívka musí být kolmo na nýtovač,
  • pro nýtování použít správné nástroje a nářadí k dané velikosti nýtů.

Ukázka chybně roznýtovaného nýtu

a) špatně roznýtovaný nýt (úder kladiva na nýtovač nebyl kolmý)
b) dobře roznýtovaný nýt

2b. Roznýtování uzavřeného nýtu

Postup nýtování je stejný, jenom musíme nýtovat na speciální aplikačním přípravku, který má prohlubeň velikosti a tvaru hlavičky nýtu. Tím docílíme toho, že nýt bude mít kulatou hlavičku z obou dvou stran.

Roznýtování uzavřeného nýtu

Když uzavřený nýt roznýtujete na rovné ploše, z technologického hlediska nic nepokazíte, ale nýt nebude pohledově tak hezký a sníží se estetická hodnota výrobku. Při používání uzavřených nýtů na výrobku je důležité využít i správné nástroje a nářadí. Nýt je viditelná část výrobku, kvalita a způsob provedení nýtování určují profesionalitu a zručnost výrobce.

Lícová a rubová strana uzavřeného a otevřeného nýtu

Lícová a rubová strana: a) otevřený nýt, b) uzavřený nýt
Click to rate this post!
[Total: 26 Average: 3.9]

Pethardware.com

Velkoobchod sedlářského kování a komponent


Navštívit Pethardware.com

5 komentářů u „Jak na ruční nýtování“

  1. Dobrý den, ráda bych si koupila vše, co je potřeba na nytovani, ale nemohu to najít. Můžete mi to nabídnout? Děkuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *